Lulesamisk (julevsámegiella) er et samisk språk som snakkes av lulesamene, en av de samiske gruppene i Norge og Sverige. Lulesamisk tilhører den uralske språkfamilien og er en del av den vestsamiske grenen, som også inkluderer nordsamisk og sørsamisk. Beslektet med finsk og estisk. I Norge er det for tiden tre samiske språk som fortsatt er i aktiv bruk: nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk. Det er anslått at lulesamisk kun har rundt 1000 språkbrukere, noe som gjør det til et truet språk. Disse finner man i områdene rundt Luleå (Sverige) og Hamarøy, Sørfold og Tysfjord (Nordland, Norge).
Lulesamisk har en rik muntlig tradisjon og kultur, og språket har blitt overlevert gjennom generasjoner ved hjelp av fortellinger, sanger og joik, som er en tradisjonell samisk form for sang. Lulesamisk har også en skriftlig tradisjon, og det skrives med det latinske alfabetet.
Grammatisk sett er lulesamisk et agglutinerende språk, som betyr at det bruker en rekke bøyningsendelser for å uttrykke grammatisk funksjon. Substantivene har kasus, og verbene bøyes etter person, tid, modus og aspekt. Språket har også et komplekst system av konsonantgradasjon, hvor konsonantene endres avhengig av grammatiske forhold.
Lulesamisk kultur er nært knyttet til naturen og de tradisjonelle samiske levemåtene. Reindrift, fiske og jakt er viktige elementer i lulesamenes liv, og dette reflekteres i språket, som har et rikt vokabular for naturfenomener og dyreliv. Lulesamisk har også mange ord for snø og is, som er viktige i det arktiske klimaet.
Til tross for påvirkningen fra norsk og svensk, som er de dominerende språkene i regionen, har lulesamisk bevart sin unike karakter og fortsatte å være et levende språk. Det er gjort betydelige anstrengelser for å bevare og revitalisere språket, inkludert undervisning i skoler, språkkurs og bruk av lulesamisk i media.
Kontakt oss i dag for å diskutere dine oversettelsesbehov mht. lulesamisk eller be om et kostnadsfritt og uforpliktende tilbud.
Vi sørger for resten.