Shona (chiShona), også referert til som sjona, er et bantuspråk som snakkes hovedsakelig i Zimbabwe, samt i deler av nabolandet Mosambik. Det er det mest talte språket i Zimbabwe, med 10 millioner førstespråklige brukere. Shona er en del av niger-kongo-språkfamilien og tilhører den sørlige gruppen av bantuspråk. I Zimbabwe er shona et offisielt språk, ved siden av engelsk og ndebele, mens det er anerkjent som et minoritetsspråk i Mosambik.
Shona-språket består av flere dialekter, hvor de mest kjente er zezuru, karanga, manyika, ndau og korekore. Til tross for dialektforskjellene, er det betydelig gjensidig forståelighet mellom de fleste variantene.
Ndau (njao, chindau, chindau) er et shonaspråk eller dialekt, og det er gjensidig forståelig med andre shona-varianter som manyika, zezuru og karanga. Det snakkes av over 2 millioner mennesker i Zimbabwe og Mosambik. Zimbabwes grunnlov fra 2013 har gitt ndau status som offisielt språk, på lik linje med shona.
Shona har vokaler som alltid er korte og uttales klart, noe som gir språket en tydelig rytmisk struktur. Det er kjent for sin musikalske tonalitet, der tonefall avgjør betydningen av ord. Tonene i språket kan være høye, lave eller fallende og er avgjørende for å skille mellom ord med samme staving. Språket bruker en grunnleggende SVO-ordstilling (subjekt-verb-objekt) i setninger. Shona har et rikt system av prefikser og suffikser som brukes til å bøye verb og substantiv. Substantiver er organisert i nominalklasser, som påvirker hvordan ord bøyes og brukes i setninger.
Shona har et alfabet basert på det latinske skriftsystemet, med tilpasninger for språkets unike lyder. Shona har vært brukt som et skriftlig språk i flere hundre år, blant annet gjennom misjonærenes arbeid. Tradisjonelt har sjona også blitt skrevet ved hjelp av ulike symbolske og kunstneriske uttrykk, slik som steinskulpturer.