Russisk (русский) et østslavisk språk som primært tales i Russland, og det er også et av de offisielle språkene i flere tidligere sovjetrepublikker, inkludert Belarus (Hviterussland), Kasakhstan og Kirgisistan. Det er et av de seks offisielle språkene i FN og har omtrent 150 millioner morsmålsbrukere, noe som gjør det til et av de mest utbredte språkene i verden. I tillegg brukes russisk som andrespråk av mange mennesker i landene som tidligere var en del av Sovjetunionen.
Russisk kan spores tilbake til det gamle østslaviske språket, som moderne russisk, ukrainsk og hviterussisk har utviklet seg fra. Nært beslektet med hviterussisk og ukrainsk, samt med andre slaviske språk som polsk, tsjekkisk, slovakisk, serbisk, bosnisk, kroatisk, bulgarsk, makedonsk.
Russisk bruker det kyrilliske alfabetet, som består av 33 bokstaver. Fonologien i russisk er karakterisert av en omfattende bruk av vokalreduksjon, der ubetonte vokaler uttales svakere enn de trykksterke. Dette gir språket en karakteristisk rytme og lyd. Grammatikken i russisk er kompleks, med seks kasus, tre kjønn og et rikt bøyningssystem som påvirker ordenes form avhengig av deres funksjon i setningen.
Russisk litteratur har en rik og mangfoldig historie, med kjente forfattere som Aleksandr Pusjkin, Fjodor Dostojevskij, Leo Tolstoj og Anton Tsjekhov, som har bidratt til å forme verdenslitteraturen.